Emeksan
Faaliyetlerimiz
İletişim
Adres Mithatpaşa Cad. Durukan Apt. No:8/8 Kızılay / Çankaya / ANKARA
Santral (0312) 425 92 64
Faks (0312) 425 29 13
Gsm (0532) 674 54 57
Eposta info@emeksan.org.tr
Web www.emeksan.org.tr
Tarihçe
Emeksan Vakfı T.C. Emekli Sandığı mensupları adına Sandık Genel Müdürü Özcal Korkmaz, Genel Müdür Yardımcıları A.Metin Kurtiş, Necmettin Önel, Naci Yatbaz, Metin Kantarcıoğlu, Mustafa Üzeler ve Galip Çelik tarafından 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre 30.07.1991 tarihinde kurulan Tüzel Kişiliği haiz bir vakıftır.

Vakfın Adı; "Emekli Sandığı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı" olup, vakfın kısa adı ( EMEKSAN VAKFI )'dır. Vakfın merkezi Ankara'da olup, adresi Cumhuriyet Mahallesi Mithatpaşa  Caddesi Durukan Apt. No : 8 / 8-9  Kızılay - Çankaya / Ankara'dır.

VAKFIN AMACI
Özetle vakfın amacı,
Üyelerinden emekli olacaklara, çalışırken daimi malûl olanlara, ve çalışırken ölenlerin hak sahiplerine yönetmeliklerde yazılı hükümler gereğince yardımlarda bulunmak.
Üyelerin zaruri ihtiyaçlarının ucuza temini, evlenme, doğum ve çocuklarniın tahsil giderlerini karşılamak amacıyla uygun faizle ödünç para vermek veya gerekli diğer girişimlerde bulunmak.
Mevcut imkanlar oranında üyelerin mesken ihtiyaçlarını karşılamak için gereklilher türlü teşebbüste bulunmak ve mesken kredisi sağlamak.
Üyelerine uygun şartlarla ödünç para vermek.
Dinlenme tesisleri, sağlık tesisleri, Huzurevleri, Kreş ve Gündüz Bakımevleri ve Öğrenci Yurtları kurmak ve işletmek.
Sosyal güvenliğin tanıtımı, geliştirilmesi ve bu hizmetlerin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunmak.
Vakfa gelir temini için döner sermayeli işletmeler açmak ve Vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için diğer faaliyetlerde bulunmaktır.

Ayrıca, kendi bünyesinde şirketler ve işletmeler kurabilir, sigorta acentalığı ve sair acentalıklar, bayilikler ile ithalat, ihracat ve ticari müşavirlik, taahhüt ve komisyon işleri de yapabilir.

VAKFIN ÜYELERİ
5502 Sayılı kanunla kurulmuş olan Sosyal Güvenlik kurumuna devredilen, T.C. Emekli Sandığı'nın Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının Merkez ve Taşra teşkilatında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan (sözleşmeli personel dahil) mensupları, çalışmakta iken görevlerinden ayrılanlar ve emekli olduktan sonra kendi istekleri ile 6. Maddeye göre üyeliklerini devam ettirenler Vakıf üyeleridir.

ÜYELİĞİN SONA ERMESİ
Üyenin, ölmesi, üyelikten istifa etmesi, kurumdaki görevinden ayrılması, emekli üyenin üyelikten ayrılması üyelikten çıkarılması durumunda üyelik sıfatı sona erer.

KURUMDAN AYRILANLARIN DURUMU
Kurumdaki görevinden ayrıldıktan sonra üyeliklerini devam ettirmek isteyerek vakfa yazılı başvuruda bulunanlardan Vakıf Yönetim Kurulunca "Hariç Üye" olarak üyeliğinin devamında sakınca bulunmadığına karar verilenler, hariç üye olarak üyeliklerini devam ettirebilirler.

Muvazzaf askerlik, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle geçici olarak Kurumdaki görevinden ayrılanların üyelikleri, ayrıldıkları tarih itibariyle geçici olarak durdurulur.

ÜYELİK HAKLARININ DEVREDİLEMEYECEĞİ
Üyelik hakları başkasına devrolunamaz.

VAKFIN ORGANLARI
Vakfın organları şunlardır.
a) Genel Kurul
b) Danışma Kurulu
c) Yönetim Kurulu
d) Denetleme Kurulu
e) Onur Kurulu

GENEL KURULUN OLUŞUMU
Genel Kurul, Vakfın en yetkili organı olup Vakıf üyelerinden seçilen temsilcilerden oluşur. Vakfın kurucu üyeleri, Kurulun tabi üyesidirler.

SEÇİM MERKEZLERİ VE TEMSİLCİ SEÇİMLERİ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Merkez Teşkilatındaki üye sayısı en az (20) olan Ana Hizmet, Danışma ve Yardımcı Hizmet Birimleri ile Taşra Teşkilatı Birimleri birer toplantı ve seçim bölgesidir.

Temsilciler üç yıl için seçilir. Her olağan Genel Kurul toplantısı için yeniden temsilci seçimi yapılır.

GENEL KURUL TOPLANTILARI
Genel Kurul toplantıları, tesbit edilen gün ve saatte ilan edilen yerde yapılır.

Genel Kurul toplantılarının açılabilmesi için Vakıf üyelerinin salt çoğunluk nisbetinde temsil edilmesi şarttır.

Temsilcilerin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır.

Vakıf Senedinin değiştirilmesi için Vakıf üyelerinin salt çoğunluk nisbetinde, temsil edilmesi, Vakfın fesih ve tasfiyesine ilişkin kararların geçerli olabilmesi için, Vakıf üye tamsayısının en az dörtte üçünü temsil eden oyların bu karar lehine kullanılmış olması şarttır.

DANIŞMA KURULU
Danışma Kurulu ; beş üyeden oluşur.

DANIŞMA KURULUNUN SEÇİMİ
Danışma Kurulu üyesi seçilebilmek için Vakıf üyesi olmak şarttır.

YÖNETİM KURULU
Vakfın her türlü işlemleri, bir başkan, bir başkan yardımcısı ve üç üye olmak üzere, beş kişilik yönetim kurulu tarafından yürütülür.

YÖNETİM KURULUNUN SEÇİMİ
Yönetim Kurulunun beş asil,beş yedek üyesi Ankara'da ikamet eden üyeleri arasından Genel Kurulca seçilir.

VAKIF İŞLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
Vakıf işleri Yönetim Kurulunca atanan sözleşmeli isdihdam edilecek kişilerden oluşacak Müdürlük bünyesinde yürütülür.

DENETLEME KURULU
Vakfın işlemleri, Genel kurula karşı sorumlu olmak üzere, Vakıf Genel Kurulu tarafından Ankara'da görevli Vakıf üyeleri arasından seçilecek üç kişilik bir denetleme kurulu tarafından yapılır.

TEFTİŞ YETKİSİ
Vakfın tüm işlemleri 5737 sayılı vakıflar kanununda yer alan usul ve esaslar dahilinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün teftiş ve denetimine tabidir.

VAKIF ONUR KURULU
Onur Kurulu üç üyeden oluşur. Üyelerin tamamı Genel Kurulca seçilir. Üyelerin görev süresi üç yıldır. Onur Kurulu, Yönetim Kurulunca hazırlanacak yönetmelikte belirtilen fiillerden dolayı üyelere aşağıdaki cezaları verebilir.
a)Uyarma,
b)Kusur bildirme,
c)Süreli veya süresiz Vakfın kurduğu veya kuracağı tesislerden, kredilerden veya yardımlardan yararlanmayı önleme,
d)Vakıf üyeliğinden ihraç.

SEÇİM ESASLARI
Kurul Üyelikleri seçimlerinde uygulanacak Usul ve esaslarla, adaylarda bulunması gereken şartlar yönetmelikle düzenlenir.

VAKIFÇA SAĞLANAN YARDIM VE KREDİLER
Üyelere yapılacak yardımlar ve kredilerin nitelikleri, şartları, kimlerin hangi miktar ve oranda yararlanacakları gibi hususlar Yönetmelikle saptanır.

VAKFIN VARLIĞI
Vakfın kuruluştaki varlığı vakıf üyeleri tarafından tahsil edilen 50,00'dır.

VAKFIN KAYNAK VE GELİRLERİ
Vakfın kaynak ve gelirleri aşağıda belirtilmiştir:
a)Üyelerden alman aylık aidat ve her türlü primler.
b)Üyelerin hizmet borçlanması karşılığında ödeyecekleri primler.
c)Üyenin Mensubu olduğu Kurumun sunmuş olduğu hizmetlerle ilgili olmamak kaydıyla Gerçek ve Tüzel kişiler tarafından vakfa yapılacak her türlü bağış, yardım ve vasiyetler.
d)Vakıf kaynaklarının işletilmesinden elde edilecek gelirlerle, Vakfın işletmelerinden, iştiraklerinden, ticari ve sınai faaliyetlerinden veya sair suretlerle sağlanacak gelirler.
e)Diğer Gelirler

AYLIK AİDAT
Vakıf üyelerinden , her ay 300 gösterge rakamının 657 sayılı kanunun değişik 154 ncü Maddesine göre tesbit edilen katsayı ile çarpımı suretiyle tesbit edilecek miktarda aylık aidat alınır. Aidata ait göstergeyi değiştirmeye, farklı katsayı belirlemeye Genel Kurul yetkilidir.

Aidatlarını geçerli bir neden olmaksızın dört ay üstüste ödemeyenler yazıyla uyarılırlar.Yapılacak uyarıya rağmen borçlarının tamamını verilen süre içinde ödemeyenler üyelik haklarını kaybederler

VARLIK VE KAYNAKLARIN VAKFA AİT OLMASI
Vakıf Üyelerinin Vakfın malları ve varlığı üzerinde şahsi hakları yoktur. Bu nedenle, üyelerin şahsi borçlarından dolayı Vakfa karşı kovuşturmada bulunulmayacağı gibi, Vakıf mallarına da başvurulmaz.

ÜYELERİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Vakıf üyeleri kişisel ve aile durumları ile ilgili olarak Vakıf Yönetimi tarafından istenilen bilgileri, Vakfın talep tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde vakfa vermek ve durumlarında meydana gelecek değişiklikleri de yine bir ay içinde talep edilmeden Vakfa bildirmek zorundadırlar.

HESAP DÖNEMİ
Vakfın hesap dönemi takvim yılı olup, 1 Ocak'ta başlar. Aralık ayının sonuncu günü sona erer.

VAKFIN SÜRESİ
Vakıf süresiz olarak kurulmuştur. Vakıf; Senette yer alan amaçlarını yerine getirdiği müddetçe faaliyetine devam eder.

VAKFIN FESİH VE TASFİYESİ
Vakfın gelirlerinin ve mal varlığının, Vakıf amaçlarının kısmen de olsa gerçekleştirilmesini olanaksız kılması halinde Genel Kurul tarafından fesih kararı alınabilir.

VAKFIN SENEDİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ
Genel Kurul tarafından değiştirilebilir. Bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için ilgili Mahkeme tarafından tesciline karar verilmesi gerekir.

DEĞİŞİK HÜKÜMLER
Tüzel kişilik, üyelerinin mensup olduğu kurumun hizmet binası ve müştemilatı içinde faaliyet gösteremez. Kurumun araç ve gereçlerini kullanamaz.
Vakıf organlarında vakıf senedi hükümlerine göre görev alan ve kamu çalışanı olanlara ücret, huzur hakkı veya başka bir ad altında herhangi bir ödeme yapılamaz.
Vakıf üyelerinin mensup olduğu Kurumun bütçelerinden vakfa ödenek yardım ve kaynak aktarımı yapılamaz ve vakıf böyle bir ödeme alamaz.
Vakıf; üyelerinin mensubu olduğu kurumun 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre yapacağı ihalelere giremez. Sermayesinin yarısından fazlası vakfa ait olan şirketleri de ihalelerine katılamaz.

EMEKSAN VAKFININ FAALİYETLERİNE TEMEL TEŞKİL EDEN VAKIF SENEDİ TESCİLLERİ
Kuruluşa ilişkin T.C. Emekli Sandığı Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfının Vakıf Senedi: T.C. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 30.07.1991 gün, E: 1991 / 553 K: 1991 / 456 sayılı kararı ile onaylanarak Vakıflar Genel Müdürlüğünce tescili yapılmıştır.5072 Sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerine Dair kanun, yine 20.5.2006 Tarihli Resmi Gazetede de yayımlanan 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu kanununa istinaden T.C. Emekli Sandığının ( SSK / Bağkur / Emekli Sandığı ) birleştirilmesi sebebiyle Vakıf senedinde yapılan değişikler, Ankara llnci Noterliğince düzenlenen 5nci Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 23.1.2007 Tarih ve E.2004 / 206 K.2007 / 370 Sayılı karar ve Yargıtay 18.Hukuk Dairesinin 23.2.2009 Tarih ve E.2009 / 1186, K.2009 / 1530,T.C. Ankara 12 nci Asliye Hukuk Mahkemesi Esas - Karar No:2010/127 Esas-2010/492  Sayılı ilamı gereğince 16.12.2010 tarihinde kesinleşmiş olup, Vakıflar Genel Müdürlüğünce merkezi Sicile kaydedilmiştir.
 
VAKIF ORGANLARI KURUL ÜYELERİ
DANIŞMA KURULU    
BAŞKAN AHMET İŞBİLEN
ÜYE ADNAN ALTAŞ
ÜYE M.MURTAZA ABDİKAN
ÜYE GÜLCAN ÇİLOĞLU
ÜYE ENGİN KAVRAZ
     
YÖNETİM KURULU
BAŞKAN MUSA ŞAHİN
BAŞKAN Y. VELİ CANPOLAT
ÜYE CEMAL EROL
ÜYE BÜLENT HEKİM
ÜYE HASAN ÜNAL
     
DENETLEME KURULU
ÜYE İSMAİL ARPACI        

ÜYE ŞENOL KÖKSAL

ÜYE ADNAN ÖZCAN
     
ONUR KURULU    
ÜYE ABBAS ÜSTÜNER
ÜYE BAYRAM YİĞİT
ÜYE TUNCER DALBUDAK
     
VAKIF VE İKTİSADİ İŞLETME ÇALIŞANLARI

   
İSMET ÖZÇALIK    
ÇİĞDEM ŞAHBAZ    
ALİRIZA EKREN    
Foto Galeri
Kayıt bulunamadı.
Video Galeri
Kayıt bulunamadı.